Živé vysílání

Pro členy Klubu každý první týden v měsíci od 20:00 do cca 21:00 živé vysílání na webu jinypristup.cz v sekci Klub. Následující bude v pondělí 4.9.2023. Více info »

Klub Moje tělo

Milá přítelkyně, milý příteli, vítám Tě v klubové sekci „Moje tělo“.

V tomto Klubu: „Moje tělo“ s vámi budu sdílet informace, které mi došly díky mému tělu. Vedle jiného s vámi budu sdílet recepty více zásadotvorných jídel. Nečekejte nic náročného nebo drahého. Budou to běžná jídla a všechny z běžných a cenově dostupných surovin. Jen jsem si ta jídla upravila tak, aby byly pro mé tělo více zásadotvorné.

K těmto úpravám běžného jídla mě před lety život dotlačil poté, co jsem začala trpět lupénkou, intolerancí lepku, cystou v prsu a různými záněty v těle. Já chodila od jednoho vyšetření k druhému a nebylo mi pomoci ve smyslu, že mi bylo sděleno, že se to prostě už objevilo, ať už lupénka, intolerance lepku, cysta atd. a to už tak zůstane a bude se to maximálně jen zhoršovat. A to byl pro mě impuls, že jsem začala hledat, zkoušet si nějak pomoci sama.

Vůbec nechci, aby to vyznělo, že tu pohrdám lékařskou péčí. Naopak! Vše, co tu na Zemi je, tu má své místo a je něčemu prospěšné, něčemu slouží. Naopak se klaním lékařské péči v akutních stavech, to je neuvěřitelné, co medicína a lékaři dnes dokážou. Ale na mé autoimunitní potíže byly pouze kortikoidy anebo pravidelné kontroly ve víře, že se situace nebude zhoršovat. Samozřejmě jsem dbala lékařských postupů, ale vedle toho jsem začala hledat, jak bych svému tělu ulehčila sama. Avšak pozor, já chtěla svému tělu ulehčit bez ohledu na to, zda se stav zlepší nebo ne. Toto nastavení bylo a je velmi důležité.

A tady se začalo rodit mé uvědomování si toho, že za své tělo jsem odpovědná v konečném důsledku jen já sama.

Začala jsem se zajímat o bylinky, o suroviny, ze kterých vařím jídlo, a začala jsem vědomě sledovat, co to s mým tělem dělá, co se mu líbí, co mu vyhovuje a co ne. Velmi cenná byla i zkušenost, kdy jsem tři roky (od roku 2012) držela striktně bezlepkovou dietu (kupovala bezlepkové směsi, které byly většinou složeny hlavně ze škrobů), aniž bych cokoliv jiného ve stravování či celkově životním stylu změnila, a mé zdraví se nikterak nelepšilo. A tato zkušenost mě přivedla k tomu, že vedle respektování lékařským pokynů jsem najednou pod tlakem samovolně změnila přístup ke svému tělu. Podrobněji o tom píšu zde.

Začala jsem svému tělu s láskou vařit jiným způsobem, a to bez ohledu na výsledek. Zkrátka jen proto, že je to moje tělo a já mám za něj odpovědnost. Znovu jsem zařadila lepek, ale chytře :) a v obyčejných a notoricky známých a levných jídlech jsem začala některé více kyselinotvorné suroviny nahrazovat více zásadotvornými surovinami, které nabízí sama příroda.

Po zhruba roce od této změny stravování mi zmizela po těle lupénka, dle krevních testů jsem najednou neměla intoleranci lepku a zmizela cysta. Mé krevní testy byly výborné. Všechny hodnoty na svém místě :) Tento stav trval zhruba 5 let. A to do doby, než jsem vlivem okolností života zapomněla asi na rok a půl na své tělo a na to, co mu vyhovuje ve stravě a vrátila se k původnímu stravování, kdy jsem neřešila množství průmyslově upravených potravin, které do těla dávám atd.. A výsledkem byl návrat lupénky. Jakmile jsem opět najela na s vámi zde sdílený způsob stravování a přístup k jídlu lupénka se začala po těle sama zmírňovat a mizet, a výsledky byly zřejmé již po týdnu. A tato zkušenost byla jedním z impulzů toto vše sepsat a sdílet to s vámi a to jak v tomto Klubu v rámci receptů, článků a různých tipů, tak i pak komplexně v e-booku: „Co mi dosud řeklo moje tělo“ (který brzy vyjde), popř. na sezení.

Na tomto místě chci zdůraznit, že k uzdravení mi nepomohla pouze strava, ale i dodržování léčebných postupů a obecně i mentální a emoční očista, jejichž výsledkem jsou například mé činnosti na webu jako Individuálka, Trénink mysli atd. Cesta k uzdravení je tedy komplexní, nicméně změna přístupu ke stravě mému tělu určitě odlehčila.

Podrobně o tom, co je obsahem v tomto Klubu: „Moje tělo“, naleznete zde.

Berte však na vědomí, že nejsem lékař a ani psycholog a ani odborník na výživu. Vše, co na tomto webu předávám, včetně obsahu tohoto Klubu týkajícího se těla, jsou mé vlastní informace, souvislosti a zkušenosti, které mi došli vlivem dosavadního života a v důsledku toho, čím dosud procházelo mé tělo. Tyto informace tak rozhodně nenahrazují odbornou péči. Vy máte své tělo, své zkušenosti a svůj jedinečný příběh a mým se můžete pouze inspirovat.

S láskou Peťa

Přihlášení

Klub Moje tělo: Přístup na půl roku ... 600,00 Kč / 27 €

Co získáte Klubovou sekcí:
1) 30 min konzultace ohledně předání mých zkušeností se stravováním, ohledně přístupu k mému tělu a jeho harmonizaci (přes skype) 
2) Recepty, ve kterých vařím z běžných surovin, ale přemýšlím o nich jinak :-)
3) ČLÁNKY týkající se propojení mezi tělem, jídlem, myšlením, emocemi a situacemi, kterými procházíme.

Více informací

Růžový hummus :-)

Luštěninová pomazánka krásná na pohled a velmi atraktivní i v chuti. A může být i velmi pálivá :-) Miluju klasický hummus, ale možná ještě o chloupek raději mám hummus ochucený v barvě i chuti dalšími dary přírody. Hummus sám o sobě je pro mě velmi zemitý a miluju tu zemitost přidáním dalších ingrediencí ještě zvýšit. Tato pomazánka zejména na podzim a v zimě je pro mě top. Jdeme na recept :-)

Jakými projevy ega můžeme trpět, když se nám narodí dítě s Aspergerovým syndromem

Nejsem odborník na Aspergerův syndrom. Berte prosím tento článek jako trochu jiný pohled laika na tuto problematiku. Rozhodně žádné dogma. Víte, že říkám, že vše, co v životě máme či nemáme, je pouze zhmotňováním našich odporů (ega) či již stavu bez odporu. Naše odpory = místa, kde stále máme ego (strach), neschováme, to ego jde latentně všude s námi a projeví se venku vždy v pravý čas a přesně způsobem, jakým má (= jaký je pro nás a pro všechny zúčastněné nejvhodnější). To, že je tento příběh ve vaší těsné blízkosti, že se týká vašeho dítěte, samozřejmě není náhoda. Je to v této podobě zhmotněný nějaký váš odpor, který jste si takto krásně naplánovali zhmotnit a moc dobře jste věděli proč. A já se pokusím popsat, jaké podobné rysy odporů měly společně maminky, které mi posléze během Tréninku mysli pověděly, že mají dítě s Aspergerovým syndromem.

Pikantní cuketa na topinky :-)

Je to skvělý jídlo. A úžasný řešení, pokud už nevíte, co s cuketami :-) Není to tatarák, ale jsou tam mnohé podobné indicie :-)
- dává se na topinky (v mém případě nasucho opečené :-)),
- dává se na pořádně očesnekované topinky (v mém případě :-))
- a barevně je to velmi podobné. Ale v chuti úplně jiné a pro tělo to má oproti tataráku taky zcela jiný efekt. Tak zde je recept :-)

Konkrétní vnitřní promluvy, které jedné mamince pomohly zkvalitnit vnitřní postoj vůči epilepsii dítěte a tím situaci zkonstruktivnit

V tomto článku napíši některé promluvy vůči sobě samému (= vnitřní komunikaci) konkrétně k situaci, kdy dítě má epilepsii, které jedné ženě pomohly snížit vnitřní tlak k tomuto tématu a tím získat větší nadhled, což mělo dopad na konstruktivnější průběh děje. V daném případě ta větší konstruktivnost spočívala v tom, že dané dítě již v přítomnosti maminky nemělo od té doby epileptický záchvat. Samozřejmě že jistě pomohla spousta dalších věcí, někdo může říct, že třeba i náhoda :-). Ale faktem je, že od prvního sezení na Tréninku mysli, dané dítě nemělo v přítomnosti maminky epileptický záchvat a jsou to již měsíce. A přitom záchvaty byly velmi četné. A u jiných příbuzných, například u prarodičů na prázdninách dítě záchvat mělo. Avšak díky tomu, že dítě již nemělo záchvat v přítomnosti maminky jako osoby, která je s ním nejčastěji, záchvatů značně ubylo. Avšak zdůrazňuji, že my nemáme kontrolu nad tím, jak konkrétně bude vypadat ten konstruktivní děj, ale máme kontrolu nad tím, do jaké míry bude pro nás a nejen pro nás, ale i pro všechny zúčastněné konstruktivní. Znovu i tu zdůrazňuji, že změna vnitřního postoje není oddělena od lékařských postupů. Působí podpůrně a může je krásně doplňovat, avšak nikoliv nahrazovat.

Rybízovo - kokosová zmrzka s kapkou malibu a bez cukru :-)

Úžasně dobrá zmrzka. Vím já tu pořád superlativizuju :-), ale ono to všechno je fakt moc dobrý a já ráda jím :-) Ale nenechte se mýlit, nespasu všechno, co vidím. Ráda jím ve smyslu, že ráda ochutnávám kombinace různých surovin a hlavně mě baví nahrazovat již pro nás běžné potraviny, které jsou vysoce průmyslově zpracované, surovinami, které nám dala sama příroda. A hle, ono to jde a chutná to ještě líp. A on pak člověk zjistí, že ve skutečnosti ty vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou pokusy o nahrazení přirozené suroviny. Tato zmrzlina je zcela bez cukru a přitom je sladká až až. A je díky kombinací surovin velmi zajímavá v chuti :-) No a vypadá božsky :-) Tak jdeme na recept:)

Čokoládová zmrzka bez cukru :-)

Tak toto je mega čokoládová zmrzka. Je krásně sladká, velmi čokoládová a představte si, že zcela bez cukru. A nejen bez cukru bílého či třtinového, ale dokonce bez jakéhokoliv jiného sladidla. Je pouze ze surovin, které dala sama příroda. To se my lidi máme, že? :) Máme tu přírodu, která nám vypěstuje i suroviny, ze kterých můžeme udělat zmrzku :-)
Tak jdeme na recept:-)

Když dítě mluví rychle na úkor kvality mluvy

V tomto textu zkusím písemně popsat, jak můžeme podpořit dítě v okamžiku, kdy se snaží vše rychle sdělit na úkor kvality mluvy. Nečekejte nic odborného, nejsem odborník, pouze s vámi sdílím své pozorování a svoji opakovanou zkušenost s tímto jevem u malých dětí ve svém okolí a zkušenost se zlepšením tohoto jevu v mé přítomnosti poté, co jsem udělala určité věci. A o nich právě budu psát v tomto článku.

Žravé brambory s listy červené řepy :-)

Nevyhazujte listy z červené řepy! A stejně tak než bulvy červené řepy dorostou, mezitím z té rostlinky můžete mít užitek v podobě listů z červené řepy. Vyhodit je nebo je postupně netrhat z rostlinky, je velká škoda, jelikož z nich lze připravit mnoho úžasných jídel, například tyto velmi žravé brambory :-), které jsou velmi atraktivní a zajímavou přílohou, která díky listům z červené řepy a dalším silně zásadotvorným ingrediencím má současně i zcela jinou výživnou hodnotu. A je to tak dobré, že si to kolikrát udělám jen jako lehkou teplou večeři. A je to rychlé. Tak jdeme na recept :-)

Mateřská čočka :-)

Tak toto je moje nejoblíbenější úprava čočky. Vždy když ji jím, je to jako se v zimě přikrýt dekou od maminky :-) Má takový mateřský nádech :-) Je jemná a přitom v chuti velmi intenzivní, silná a ochranná stejně jako náruč maminky pro malé dítě. Je to jemné a hřejivé jídlo, které mi vždy pohladí břicho zevnitř. Přitom je to bleskové, ze surovin, které každý má doma, a velmi výživné. Vždy když toto jídlo jím, vzpomenu si na sebe jako dítě a na moji maminku, jako bych na chvíli byla zpět tím malým dítětem a u mě ta moje maminka :-) Tak jdeme na recept :-)

Palačinka z pohanky a s domácí nutelou bez cukru :-)

Tak toto je opět jedna z mých častých předsnídaní :-) Je to úžasně křupavé a čokoládové a přitom bez bílého či třtinového cukru a navíc přirozeně bezlepkové. Výživová hodnota pro mé tělo je tedy úplně někde jinde, než když bych si dala obyčejnou palačinku s nutelou. Ať si každý jí, co chce. Ale od doby, co jsem si poprvé ukuchtila tyto palačinky, na ty klasické si ani nevzpomenu. Jelikož díky pohance jsou opravdu křupavé. A ta čokoládovo oříšková náplň? Ta svojí nahořkle sladkou podmanivostí strčí přeslazenou nutelu do kapsy :-) Je to asi takový rozdíl, jako je rozdíl mezi šťávou z právě vymačkaného pomeranče a vodou s příchutí pomeranče :-)
Tak jdeme na recept :)

Co může pomoci, když trpíte překotnou mluvou = mluvíte rychle a není vám rozumět

Nejsem žádný lékař a ani studovaný odborník na komunikaci vyjma činnosti mediátora, kde jsem prošla četným proškolováním a skládáním zkoušek na zapsaného mediátora. Budu tedy mluvit o překotné mluvě ze své vlastní osobní zkušenosti i zkušenosti v rámci své práce = práce zabývající se zkvalitňováním vnitřní komunikace (snižováním odporů), ze které vnější komunikace i vše ostatní vnější teprve vyvstává. Tímto se zabývám na Individuálkách a Trénincích mysli.

Květáková rýže :-)

Toto je další netradiční a přitom výborné použití květáku. Je to lehké, svěží a výživné. Je to krásná alternativa rýže. Na rýži samozřejmě není nic špatného, ale proč si ji někdy neobměnit třeba tou z květáku. A je to opět velmi rychlé! Tak jdeme na recept :-)

Pekinské tzatziky :-)

Toto je salát k sežrání stejně jako tzatziky :-). Je zvěží, krémový a přitom pocitově velmi lehký a vysoce návykový :-) A ještě ke všemu je bleskově připravený. Je výborný jen tak s křupavým pečivem jako lehká večeře anebo k zeleninovo-luštěninovým karbenátkům, jako příloha ke grilování atd. V chuti je opravdu něco velmi lahodného a návykového a připomíná tzatziky, teda aspoň pro mě :-) Tak jdeme na recept :-)