Živé vysílání

Pro členy Klubu každou první středu v měsíci od 20:00 do cca 21:00 živé vysílání na webu jinypristup.cz v sekci Klub. Následující bude 7.6.2023. Více info »

Klub Moje tělo

Milá přítelkyně, milý příteli, vítám Tě v klubové sekci „Moje tělo“.

V tomto Klubu: „Moje tělo“ s vámi budu sdílet informace, které mi došly díky mému tělu. Vedle jiného s vámi budu sdílet recepty více zásadotvorných jídel. Nečekejte nic náročného nebo drahého. Budou to běžná jídla a všechny z běžných a cenově dostupných surovin. Jen jsem si ta jídla upravila tak, aby byly pro mé tělo více zásadotvorné.

K těmto úpravám běžného jídla mě před lety život dotlačil poté, co jsem začala trpět lupénkou, intolerancí lepku, cystou v prsu a různými záněty v těle. Já chodila od jednoho vyšetření k druhému a nebylo mi pomoci ve smyslu, že mi bylo sděleno, že se to prostě už objevilo, ať už lupénka, intolerance lepku, cysta atd. a to už tak zůstane a bude se to maximálně jen zhoršovat. A to byl pro mě impuls, že jsem začala hledat, zkoušet si nějak pomoci sama.

Vůbec nechci, aby to vyznělo, že tu pohrdám lékařskou péčí. Naopak! Vše, co tu na Zemi je, tu má své místo a je něčemu prospěšné, něčemu slouží. Naopak se klaním lékařské péči v akutních stavech, to je neuvěřitelné, co medicína a lékaři dnes dokážou. Ale na mé autoimunitní potíže byly pouze kortikoidy anebo pravidelné kontroly ve víře, že se situace nebude zhoršovat. Samozřejmě jsem dbala lékařských postupů, ale vedle toho jsem začala hledat, jak bych svému tělu ulehčila sama. Avšak pozor, já chtěla svému tělu ulehčit bez ohledu na to, zda se stav zlepší nebo ne. Toto nastavení bylo a je velmi důležité.

A tady se začalo rodit mé uvědomování si toho, že za své tělo jsem odpovědná v konečném důsledku jen já sama.

Začala jsem se zajímat o bylinky, o suroviny, ze kterých vařím jídlo, a začala jsem vědomě sledovat, co to s mým tělem dělá, co se mu líbí, co mu vyhovuje a co ne. Velmi cenná byla i zkušenost, kdy jsem tři roky (od roku 2012) držela striktně bezlepkovou dietu (kupovala bezlepkové směsi, které byly většinou složeny hlavně ze škrobů), aniž bych cokoliv jiného ve stravování či celkově životním stylu změnila, a mé zdraví se nikterak nelepšilo. A tato zkušenost mě přivedla k tomu, že vedle respektování lékařským pokynů jsem najednou pod tlakem samovolně změnila přístup ke svému tělu. Podrobněji o tom píšu zde.

Začala jsem svému tělu s láskou vařit jiným způsobem, a to bez ohledu na výsledek. Zkrátka jen proto, že je to moje tělo a já mám za něj odpovědnost. Znovu jsem zařadila lepek, ale chytře :) a v obyčejných a notoricky známých a levných jídlech jsem začala některé více kyselinotvorné suroviny nahrazovat více zásadotvornými surovinami, které nabízí sama příroda.

Po zhruba roce od této změny stravování mi zmizela po těle lupénka, dle krevních testů jsem najednou neměla intoleranci lepku a zmizela cysta. Mé krevní testy byly výborné. Všechny hodnoty na svém místě :) Tento stav trval zhruba 5 let. A to do doby, než jsem vlivem okolností života zapomněla asi na rok a půl na své tělo a na to, co mu vyhovuje ve stravě a vrátila se k původnímu stravování, kdy jsem neřešila množství průmyslově upravených potravin, které do těla dávám atd.. A výsledkem byl návrat lupénky. Jakmile jsem opět najela na s vámi zde sdílený způsob stravování a přístup k jídlu lupénka se začala po těle sama zmírňovat a mizet, a výsledky byly zřejmé již po týdnu. A tato zkušenost byla jedním z impulzů toto vše sepsat a sdílet to s vámi a to jak v tomto Klubu v rámci receptů, článků a různých tipů, tak i pak komplexně v e-booku: „Co mi dosud řeklo moje tělo“ (který brzy vyjde), popř. na sezení.

Na tomto místě chci zdůraznit, že k uzdravení mi nepomohla pouze strava, ale i dodržování léčebných postupů a obecně i mentální a emoční očista, jejichž výsledkem jsou například mé činnosti na webu jako Individuálka, Trénink mysli atd. Cesta k uzdravení je tedy komplexní, nicméně změna přístupu ke stravě mému tělu určitě odlehčila.

Podrobně o tom, co je obsahem v tomto Klubu: „Moje tělo“, naleznete zde.

Berte však na vědomí, že nejsem lékař a ani psycholog a ani odborník na výživu. Vše, co na tomto webu předávám, včetně obsahu tohoto Klubu týkajícího se těla, jsou mé vlastní informace, souvislosti a zkušenosti, které mi došli vlivem dosavadního života a v důsledku toho, čím dosud procházelo mé tělo. Tyto informace tak rozhodně nenahrazují odbornou péči. Vy máte své tělo, své zkušenosti a svůj jedinečný příběh a mým se můžete pouze inspirovat.

S láskou Peťa

Přihlášení

Klub Moje tělo: Přístup na půl roku ... 600,00 Kč / 27 €

Cílem obsahu v tomto Klubu je sdílet s vámi zkušenosti s mým tělem a informace, které mi díky mému tělu došly, nabídnout vám jiný přístup k potravinám, k přípravě jídla a pomoci vám změnit váš přístup k vašemu tělu jako celku, abyste se s ním přestali ztotožňovat a více se mu tak mohli přiblížit a navázat s ním hlubší vztah.
Berte však na vědomí, že nejsem lékař a ani psycholog a ani odborník na výživu. Vše, co na tomto webu předávám, včetně obsahu tohoto Klubu týkajícího se těla, jsou mé vlastní informace, souvislosti a zkušenosti, které mi došli vlivem dosavadního života a v důsledku toho, čím dosud procházelo mé tělo. Tyto informace tak rozhodně nenahrazují odbornou péči.
Vy máte své tělo, své zkušenosti a svůj jedinečný příběh a mým se můžete pouze inspirovat.

Co je obsahem Klubu:
30 min konzultace ohledně stravování a vašeho těla (přes skype)
Informace týkající se péče o fyzickou stránku těla.
- Recepty běžných jídel jen upraveny tak, aby byly více zásadotvorné,
- PRAKTICKÉ RADY A TIPY
Informace týkající se péče o energetickou stránku těla
- ČLÁNKY týkající se propojení mezi tělem, myšlením, emocemi a situacemi, kterými procházíme.
Co vás v Klubu čeká:
Každý týden nový obsah a přístup k veškerému dosavadnímu zveřejněnému obsahu.
K 18.12.2022 je v Klubu 30 příspěvků a každý týden přibývá nový.

Více informací

Smrkový a jedličkový salát :-)

Jaro a léto je pro mě časem různých salátů, které obědvám, večeřím a někdy i snídám :-) Ale nečekejte ode mě, že budu střídat cca pět různých receptů na salát :-) Jedna velmi důležitá věc, proč tak saláty miluju, je ta, že si s tím hraji. Hraji si s ingrediencemi, kombinacemi, zálivkami, propojuji ovoce a zeleninu s různou bílkovinnou složkou atd. A právě ta různorodost, hraní si a překvapení toho, jak ta výsledná a jedinečná kombinace bude vlastně chutnat :-), je důvodem, proč saláty jím v létě od rána do večera :-) Tady je jeden recept na salát, který mě spontánně napadl poté, co jsem přišla z lesa s plnou hrstí smrkových a jedličkových výhonků :-) Tak jdeme na to :-) 

Jaký stav mysli může podpořit cukrovku

Že opotřebování těla je podle mě přirozený proces, jež je součástí procesu, pomocí kterého my se postupně osvobozujeme od odporů, o tom jsem už psala. A to, že k tomu osvobozování dochází pokaždé, když se setkáme s něčím pro nás nepříjemným, jelikož vždy kousek toho odporu již tímto setkáním umenšíme, o tom jsem taky psala. A to, že každým setkáním s tím zhmotněným odporem, kdy se díky tomu zase trochu z toho odporu osvobodíme, vždy více či méně zatížíme tělo, o tom jsem taky psala. A že to zatížení těla bude přesně v části těla, která odpovídá danému tématu, oblasti prožitého odporu, o tom jsem už taky psala. Dnes se krátce rozepíši o tom, jak může vypadat prožívaný odpor v těle, který může oslabit tělo do následného projevu označeného jako cukrovka a jak mohou vypadat situace, ve kterých právě oslabujeme tělo způsobem, že to může podpořit následné projevení cukrovky.

Já toto miluju :-) Znáte to?:-)

Duben a květen je časem, kdy i jehličnany rostou :-) Na koncích větviček se objevují malé svěže zelené výhonky. A to je i čas pro mě :-) S vnitřním poděkováním je trhám ze smrků a jedliček a vyučívám jejich sílu pro své tělo :-)n Využívám je na mnoho způsobů. Nyní vám představím první, a sice ...

Jak mít dostatek výživného jídla v této „drahé“ době :-)

Samozřejmě že když nemám žádný příjem, žádné jídlo si koupit nemůžu. O těchto případech se tu rozepisovat nebudu. Ale budu tu mluvit o situaci, kdy na jídlo zbyde opravdu málo a jak to udělat, abychom sobě i dětem dopřáli dostatek bílkovin, vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek i v této „drahé“ době. Budu to vztahovat k těm, kteří žijí v bytech a nemají sklepy, zahrádky atd. A budu to vztahovat k zimnímu, podzimnímu a tomuto jarnímu období. A tak jako u všeho vycházím ze své vlastní zkušenosti. Tak tady jsou ty tipy: :-)

Pikantní pomazánka z červené řepy na topinky :-)

Tak toto je velmi zásadotvorná a současně naprosto luxusní pomazánka z červené řepy. Velmi se hodí na topinky (já je dělám na sucho v topinkovači). Na sucho opečený chleba potřu česnekem a potřu danou pomazánkou. Tatarák to samozřejmě není, ale bohatě ho nahradí :-) Nachomítla jsem se tento rok u našich, kdy mamka taťkovi připravovala občerstvení do práce na tátovi narozky a udělala jsem tuto beskovou pomazánku, kladla ji na opečený chleba a zdobila z půlky nasekanou rukolou a nasekanými ořechy. A taťka jen chodil a žadonil pro své kolegyně recept, jelikož mu s tím nedali pokoj a neustále ho o něj uháněli :-) Tak jdeme na recept :-)

Fantastická "Sardelová" pomazánka bez sardele :-)

Tak toto je aspoň pro mě naprosto chuťově úžasná pomazánka. Má říz a šmrnc. V barvě připomíná paštiku. Je to jedna z těch chlapských pomazánek, jelikož je v chuti cítit štiplavost, pikantnost a hlavně v chuti něco velmi připomíná tolik specifickou chuť sardele. Já miluju tu výraznou a slanou chuť sardele a jím je velmi ráda při různých příležitostech. Ale už vím, že to jde i bez nich a tu chuť lze navodit kombinací jiných ingrediencí :-)Ten z vás, kdo má rád taková ta sardelová očka na jednohubkách, bude v tranzu :-) a přitom tato pomazánka sardel neviděla ani z rychlíku. Místo sardele je tam kombinace jiných ingrediencí, většinou mnohem zásadotvornějších. Já tuto pomazánku miluju, jelikož já jsem typ ženské, která má ráda hodně cibule, hodně česneku, pikantnost a jiné podobné :-) Někdy si říkám, že z tohoto pohledu je pro mě a hlavně mé klienty výhoda, že mám zatím ty "Tréninky" mysli a Individuálky po skypu, jelikož ten krásný odér cibule a česneku nemusí dýchat :-) a já se nemusím omezovat, co se týče cibule, česneku atd. :-)
Tak jdeme na recept :-)

Proč přístup, kdy nějaké jídlo je za odměnu nebo je symbolem výjimečnosti, podporuje nezodpovědnost

Výchova dítěte ve stylu, že nějaké jídlo či pití dostane za odměnu či podpora ve vnímání nějakého jídla či pití jako luxusu, výjimečnosti je ve skutečnosti podpora nezodpovědného přístupu k tělu, podle mě. Takto naše děti neučíme odpovědnosti za sebe samé, tedy za své tělo, které má všelijaké potřeby. A v tomto článku vysvětlím, proč si to myslím :-)
Navíc tento přístup k jídlu, který podle mě v dětech akorát tak podporuje nezodpovědný přístup ke svému tělu, podporuje i nezodpovědný přístup k životu obecně. Ať už si dotyční myslí, že jsou jakkoliv odpovědní. Ona i ta odpovědnost je mnohovrstevnatá tak jak všechno a každý to žije v té rovině, na kterou dosahuje vývojem. Ale třeba vám to, co tu teď rozeberu, otevře trochu jiný pohled, něco si douvědomíte atd. Jdeme na to :-)

Luštěninové tyčinky :-)

Tak toto je fakt úžasný křupání :-) Je to dobrý jen tak k dobrému filmu, ale i třeba místo pečiva k pomazánce či k obědové polévce či salátu. Díky jedné ingredienci tyčinky mohou napomáhat vyprazdňování a pročištění střev. A navíc díky luštěninám to může být i doplněk bílkovin. Jdeme na recept :-)

Uvědomění, která mohou pomoci při zadrhávání a koktání při veřejném projevu

Ve veřejném článku: „Zadrhávání a koktání při veřejném projevu. Jak si pomoct?“ jsem psala o problému, se kterým přišel na Individuálku ohledně těla a pak i na Trénink mysli jeden člověk. Ta potíž se týkala zadrhávání a koktání při veřejném projevu, kterému byl čas od času vystaven, zejména v rámci své práce. Jak se můžete dočíst v tom článku: „Zadrhávání a koktání při veřejném projevu. Jak si pomoct?“ dotčený člověk přestal mít tyto potíže poté, co v tom tématu snížil odpor. A já v tomto článku s vámi budu sdílet uvědomění (principy), jejichž uvědomění a prožití vedlo ke snížení odporu v těle vůči těmto situacím a následně tak ke zcela jinému vnitřnímu prožívání té situace, kdy dotyčný byl více nad situací, což přitáhlo zcela jiný průběh situace. Zkuste si před tím vaším veřejným projevem nebo i jen před situací, kdy máte nebo chcete promluvit u stolu, kde je více lidí, například uvědomit:

Uvědomění, které může pomoci snížit prožívaný odpor (vnitřní tlak) vůči nemoci

O tom, že stárnutí těla je podle mě přirozený proces, který ovšem dle mě nesouvisí s tím, že prostě buňky stárnou, ale s tím, že jak jdeme životem, tak se uvnitř stahujeme nebo roztahujeme (= prožíváme odpory = uvnitř sebe reagujeme) a tím zatěžujeme tělo, o tom jsem už psala v jiném článku. O tom, že když v životě procházíme něčím, co nás tlačí uvnitř reagovat, že se vždy trochu osvobozujeme od odporů, ať už uvnitř reagujeme či nikoliv, o tom jsem taky psala. Nyní se rozepíšu o tom, proč si myslím, že zhmotněný neduh na těle je pro tělo úleva. Více v článku :-)

Velikonoční mazanec z kvásku a bez cukru :-)

Tak toto těsto, ze kterého je tento krásný velikonoční fešák, používám na Vánoce i na vánočku a kdykoliv v průběhu roku peču tento sladký bochánek na víkendovou snídani :-) O víkendu nebo i ve všední den si uvařit kafe a za vůně kafe zakrojit do rumem provoněného nasládlého pečiva plného mandlí :-) Kdo z nás to nemiluje?:-) Mně osobně pečivo vůbec nedělá dobře, avšak zjistila jsem, že se jedná předně o pečivo z kvasnic a bílé pšeničné mouky. Což je bohužel pečivo, které často jediné se dá běžně koupit. Toto vánočkové těsto je z kvásku a ne z kvasnic a není z bílé pšeničné mouky a jde jej udělat dostatečně sladké i bez bílého či třtinového cukru, jak je uvedeno v receptu. Díky ingrediencím, byť se jedná o sladké pečivo, je toto pečivo rozhodně pro mé tělo méně zátěžové než klasická vánočka či mazanec či jiné sladké kynuté těsto. Tak jdeme na recept :-)

Protizánětlivý Čoko dezert bez cukru :-)

Tak toto je naprosto famózní dezert, kterému můj taťka říká "Čoko proso" :-) Nevím, kde na to přišel :-). Každopádně můj taťka jako milovník sladkých snídaní díky tomuto dezertu zcela vyřadil ochucené jogurty, které na snídani každé ráno musel mít, a místo toho mu mamka vždy několikrát do týdne udělá v lednici zásobu této dobroty. Za což mě trochu proklíná, jelikož taťka už ty kupované jogurty nechce a jí tak přibyla práce :-) I když si tento dezert samozřejmě může udělat sám, jelikož je to rychlovka - za pár minut jich máte v lednici několik, záleží na množství surovin, které použijete.
Tímto dezertem rozhodně neurazíte nikoho, kdo jí běžně různé kupované sladkosti či klasické dezerty. Je v chuti velmi krémový, hustý a v chuti hodně čokoládový, byť čokoládu a cukr ani neviděl :-) Navíc díky složení může posloužit i jako výživná snídaně nebo jako svačina na cesty, pokud si jej připravíte do uzavíratelné skleničky. Já si jej takto na cesty často beru. Je to prostě multifunkční dobrota jak na snídani, ke kafi či jako svačina na cesty. A díky složení je to spíše zásadotvorná věcička a velmi protizánětlivá pro mé tělo. 
Tak zde je recept :-)

Kopřivové máslo - jaro v puse :-)

Tak toto je alespoň pro mě absolutní bomba, kterou se cpu horem dolem právě v průběhu jara. V této dobrotě sním opravdu hrsti čerstvých kopřiv. A je to neskutečně dobrý a díky ingrediencím je to velmi zásadotvorná věcička, která zpestří jakékoliv jídlo. Já toto máslo miluju ráno na snídani k opečenému svému domácímu kváskovému chlebu :-) anebo kdykoliv během dne :-) Kopřiva tam není vůbec cítit a vůbec to neštípe :-). Z kopřiv zůstává v puse jen krásná svěží chuť jarní zeleně. A díky triku, který je uveden v receptu, se nemusíte bát, že si od kopřiv spálíte pusu :-) Navíc já osobně miluju i to trhání kopřiv. Trhám je pěkně holýma rukama a tím i krásně prokrvím ruce a aktivuji celý krevní oběh. Takže i to trhání je mega prospěšný pro moje tělo :-) Zde je recept:)

Jarní salát s hrachem

Tak tento salát vznikl shodou okolností a před pár dny :-) Měla jsem rozmražený malý sáček hrachu z předchozího vaření a chtěla z něj připravit placky, ale prostě na ně nedošlo a druhý den ten rozmražený hrášek fakt už potřeboval spotřebovat. Ale současně byl večer a já chtěla něco k jídlu, ale spíš něco salátového :-) No a napadlo mě smíchat hrách s rukolou a dalšími rafinovanými ingrediencemi a výsledkem byl chuťově plný a osvěžující salát. Který jsem si dokonce následující den udělala znovu jako lehkou bílkovinnovou zelenou přílohu, jelikož jsem měla chuť na houbové rizoto, kde těch bílkovin moc není. A tímto salátem jsem bílkoviny doplnila.
V tomto salátu je krásně zakomponovaná i ta Šmrncovní cibulová blbost :-), což je věcička velmi zásadotvorná a neskutečně dobrá :-)
Salátu je hromada pro celou velkou rodinu, tělu dodáte zejména na jaře velmi cennou listovou zeleninu, díky hrachu i potřebné bílkoviny a navíc to vše za pár korun :-)
Zde je recept :-)